Kees Wieringa director/manager YXIE

Kees Wieringa will be the director/manager of YXIE

YXIE , the new cultural platform for literature, visual arts and music inspired by the ideas of Lucebert, will open its doors in Alkmaar in 2013.

It will be a dynamic meeting place, where quality films, innovating performing arts, contemporary music, poetry and visual arts relevant to our times, will challenge and reinforce each other. YXIE will be built in the Doelenveld in the centre of Alkmaar, in a setting of historical buildings and the newly built pavilions, designed by Claus and Kaan Architects.*

YXIE is the result of fruitful co-operation between the Alkmaar hotbed of film and the performing arts “Provadja”, the Lucebert Foundation and the municipality of Alkmaar.

Kees Wieringa is nationally and internationally renowned for being an all-round producer, composer, musician and programme maker. He became widely known by performing the music of the Bergen composer Simeon ten Holt and his discovery of the “Stijl-music “ of Jakob van Domselaer. Besides, he is the art director of the “Mijzenfestival”, the “Productiehuis 2Kusten”, composed the opera “Drebbel” (2008) and is the driving force behind the record label/theatre platform “Do Foundation”

Kees Wieringa is well-known for his energetic and ambitious approach, which perfectly fits in with the keynotes of the new YXIE. He has also proved to be able to generate broad support for the arts. ‘Art is in the centre of society and that is what it needs’. Therefore the YXIE Foundation has absolute faith in his approach to ensure that YXIE will become deeply rooted in the Alkmaar community and far beyond. Wieringa: “YXIE will be a continuous festival of art and culture relevant to our times”.

As of 2010 the YXIE Foundation appoints Kees Wieringa as director/manager of YXIE and the Provadja Foundation will also appoint him as director of Provadja.

Summarizing, the duties of Mr Wieringa in his function as director/manager of YXIE are:

• The artistic, commercial and organizational set-up of the new cultural platform YXIE:
• Supervising the quality and workability of the accommodation during the building process, in joint production with the municipality of Alkmaar;
• Directing the transition of Provadja to YXIE
• Directing the “Film and Platform Provadja” in the form of regular programming of film, performing arts and music.

More information:
- www.YXIE.nl
- www.provadja.nl

KW

 

interview in Noord-Hollands Dagblad

Highslide JS

 

tournee Japan - China - Malaysia

september - oktober 2009

Highslide JS

 

distributie in Japan

itunes

 

Productiehuis 2Kusten

(klik)  

2Kusten

2Kusten

 

slokdarmfestival

slokdarm

Foto: Gérard Damoiseaux.

Drommen mensen op de been voor Slokdarmfestival
zaterdag 05 juli 2008 | Brabants Dagblad

Pianoconcert in de oude fabriekshal van Cehave.

VEGHEL De eerste avond van het Veghelse Slokdarmfestival, waarvan de derde editie een overweldigend programma kent, heeft volgens organisator Jan van Hoof tussen de acht- en tienduizend mensen op de been gebracht.

Vanaf het Julianapark, het epicentrum van het grootschalige festival, is het een eindje lopen maar dan krijg je ook iets heel aparts voorgeschoteld. Menig bezoeker houdt het weliswaar eerder voor gezien, maar in een oude, naargeestige productiehal van de CHV aan de Noordkade gaan de pianisten Maurice van Schoonhoven, Bernd Brackman en Kees Wierenga en zangeres Lotte Bovin onafgebroken, nog tot diep in de nacht, door met muziek maken, omgeven door talrijke kaarslichtjes. Een indringend muziekritueel van Kunstgroep De Compagnie.

 

Kees Wieringa artistiek leider

Het Mijzen Festival: Er waait een wind door de polder

MIJZEN – Voel de wind, beleef tweedede polder. Van 5 tot en met 10 augustus vindt voor de keer het Mijzen Festival plaats. Tijdens dit unieke Festival worden alle zintuigen geprikkeld door nog niet eerder vertoonde eigenzinnige kunst, podiumkunsten,

natuurwetenschappelijke experimenten en culinaire verrassingen.
Ga op ontdekkingstocht langs de 20 locaties verspreid over de hele Mijzenpolder. Van boerenschuur, erf, hooizolder tot weiland en rietkraag. Laat alle dagelijkse beslommeringen achter op de parkeerplaats, stap in een bootje, huifkar of ander milieuvriendelijk vervoermiddel en dompel je onder in een droomlandschap.
Het thema van het Mijzen Festival is ‘wind’ met als onderliggend thema ‘duurzaamheid’. Het Mijzen Festival wordt één van de eerste CO2 neutrale festivals in Nederland.

Programma
Op het programma staan onder meer: Geluidskunst door Leo van der Veen, Ceremoniële ontmoeting tussen drie generaties door mimespeler Jan Langedijk, filmtheater met documentaires van o.a. Joris Ivens en Jos de Putter, De Koe, muziektheater door Harry de Wit, pianoconcerten tussen de koeienstront, een windlaboratorium, een windorgel en nog veel meer.

Mijzen

Bewoners omarmen festival
Het Mijzen Festival is bovenal een bijzondere belevenis voor bewoners en bezoekers. Na het grote succes van vorig jaar, hebben de bewoners van de Mijzenpolder het festival stevig omarmd. Met groot enthousiasme stellen zij 20 locaties beschikbaar voor de voorstellingen en andere activiteiten.

www.mijzen.nl

 

denken in geluid

abbe2

zondag 6 april 2008
12.00 – 16.00 u
Pianist Kees Wieringa waagt zich aan de tientallen solopianowerken die Morton Feldman [VS 1926-1987] componeerde. Muziek meanderend als in een rivierlandschap. De Amerikaanse componist tekende voor werk van grote rust. Werk dat, hoewel zeker niet ‘moeilijk’, geduld en concentratie vraagt van de luisteraar. Denken in geluid is dan ook het motto voor deze uren durende marathon.
Concert in de serie Muziek in 3 Musea. I.v.m. het museumweekend is het concert gratis te bezoeken.

zie: Morton Feldman

 

radio portret

Radio 4, Viertakt 9 februari 2008, 16.00-17.00 u.

 

Kees Wieringa op last.fm

 

 

Practising Suma

Een nieuwe compositie van Kees Wieringa met en voor:
Violist: Jeffrey Bruinsma. Tabla: Niti Ranjan Biswas. Cymbaal/cello Michiel Weidner, Fluit/viool: Miako klein.

 

Mijzenfestival

Kees Wieringa is artistiek leider van het Mijzenfestival.

Ook is hij een van de makers van de concerten/voorstellingen.

zie ook:

NHD(klik)

 

Hommage aan Lucebert

Twee jaar na de oprichting van de Bergense stichting 'Beeld voor Lucebert' is de doelstelling behaald. Donderdag werd een beeld, vervaardigd door kunstenaar Emo Verkerk, onthuld als hommage aan de dichter-schilder.

De onthulling werd verricht door Tony Swaanswijk, weduwe van Lucebert. Actrice Moos d'Herripon droeg muzikaal bij met gedichten van Lucebert op muziek van Maiko Klein en Kees Wieringa. Schrijver Cyrille Offermans speechte voorafgaande aan de onthulling.

cd verkoop in Japan

Sinds kort zijn alle cd's van Kees Wieringa in Japan te koop!

zie ook: Tower Records in Japan

 

elke week in Diskotabel (Radio 4)

Kees Wieringa is tot de zomer van 2007 vast panel-lid van een van de best beluisterde programma's van Radio 4: Diskotabel

Hier bespreekt hij recent verschenen cd’s met een gezelschap van deskundigen en liefhebbers van klassieke muziek.
Van middeleeuws tot minimal, van onbekend repertoire tot debuut cd's van veelbelovende nieuwe talenten. Er is weinig dat onopgemerkt blijft. En natuurlijk ook De Vergelijking, waarin een nieuwe cd de strijd aangaat met twee of drie ‘concurrenten’.

 

Kees Wieringa in Hirado (Japan)

Een Hollands gezin op Hirado

September 2006. Een gezin uit het Nederlandse Ursem strijkt neer op het Zuid-Japanse eiland Hirado om aan een cultureel uitwisselingsproject deel te nemen. Van het gezin wordt verwacht dat het binnen de kortste tijd inburgert. Op Hirado spreekt met uitsluitend Japans en hecht men aan de eigen gewoontes.

Het gezin bestaat uit vader Kees Wieringa, musicus, die ter plekke een volksorkest gaat oprichten samen met de bevolking die dus geen Engels spreekt. Kinderen, dansers en musici worden door de media op Hirado opgeroepen om mee te doen.

Dan zijn er Sem (7) en Winter Wieringa (8), die op een Japanse school gedaan worden en ook aan het volksorkest mee gaan doen. Zelf willen ze het liefst ook een voetbalteam oprichten met hun nieuwe Japanse vriendjes. Maar dan moeten ze elkaar eerst kunnen begrijpen.

Moeder Moos d’Herripon is choreografe en moet met de Japanse amateurdansers een choreografie instuderen voor het slotconcert eind oktober. Ook zij moet dus kunnen communiceren.

Teneinde dit ambitieuze project te doen slagen proberen de Wieringa’s met alle macht in te burgeren. Zij komen de nodige struikelblokken tegen.

Samenstelling en montage: Kees Wieringa
Eindredactie: Dorothée Forma

in de maanden september en oktober 2006 verblijft Kees Wieringa in Hirado (Japan) voor een culturele uitwisseling. Hij geeft er workshops, concerten en maakt een nieuwe compositie voor een volksorkest.

Kees Wieringa

Kees Wieringa

temple concert (audio!)

zie fotoverslag

zie dagboek

 

www.12Xholland.nl

 

Museum Waterland - Purmerend

Kees Wieringa (piano)
Museum Waterland - Purmerend
vrijdag 14 juli / 21:30 uur en  23:00 uur
Gratis voorstelling

Op vrijdag 14 juli brengt pianist Kees Wieringa hedendaagse Nederlandse muziek ten gehore.
Kees Wieringa zal de première geven van Canto Ostinato (Simeon ten Holt), in duo met zichzelf!
Dit is mogelijk dankzij het  (PERSONALIZED AMPLIFICATION SYSTEM™ van  Bose).
Ook zal Kees Wieringa werk van zichzelf spelen.

Kees Wieringa

Internationaal Zomerfestival Reuring


Voor het 5de achtereenvolgende jaar vindt het culturele zomerfestival Reuring in Purmerend plaats. Er is keus uit meer dan 100 optredens uit binnen- en buitenland, op het gebied van theater, muziek en dans. Daarnaast kun je genieten van poëzie, beeldende kunst en film in de buitenlucht.


www.reuring.com

 

Zorro

een nieuwe compositie (2006) van Kees Wieringa

Bezetting: piano, cello, bandoneon en live-electronica.

premiere: 30 juni 2006
Sonsoles Alonso - piano
John Addison - violoncello
Ville Hiltula - bandoneón
Kees Wieringa - geluidsregie

wereldpremière:
vrijdag 30 juni 2006 21:00 uur

Tango à la Carte in Kunsteyssen
een voormalige kaasfabriek aan de Kanaalkade 65-66 te Alkmaar (centrum)

 

Zorro

Als uitgangspunt voor de nieuwe compositie van Kees Wieringa is de tango gekozen.
De tango is oorspronkelijk dansmuziek, waarnaar ook geluisterd kan worden.
Het zal een grote compositie worden die bestaat uit verschillende onderdelen. Kees Wieringa laat verschillende stijlen van de tango, gecombineerd met enkele andere zeer typerende Zuid-Amerikaanse muziek samensmelten met hedendaagse componeertechnieken. De kenmerken van de tango zullen soms duidelijk, soms verborgen langs komen. In deze nieuwe compositie zal van een eigen ‘kiemceltechniek’ gebruik worden gemaakt die door Kees Wieringa zelf ontwikkeld is. Vanuit kleine melodische of ritmische motieven ontstaat geleidelijk een grotere structuur. Door middel van herhalingstechnieken en het cumulatief gebruik van ritmes en akkoordstructuren klinkt een totaal nieuwe vorm waarin de tango slechts als uitgangspunt geldt.

 

De titel Zorro slaat op de ongedurige en warmbloedige sfeer die de compositie zal uitstralen.
De beroemde film Zorro stamt uit 1919. De schepping van Johnston McCulley inspireerde aanvankelijk vooral filmproducenten.
Zorro betekent in het Spaans ‘vos’ en dat is waar de compositie van Kees Wieringa voor staat. Als een slimme vos geeft hij zijn visie op de tango; de tango als salonmuziek en als hogere volksmuziek.
De gemaskerde volksheld Zorro strijdt in de film al jaren tegen de tirannie van de Spaanse overheersers. Zorro, de gemaskerde strijder voor rechtvaardigheid en levenslustige hartenbreker.
De virtuositeit van Zorro als degenkunstenaar zal optreden in de vaak virtuoze muziek van Kees Wieringa.
In de afgelopen 1,5 eeuw heeft de tango zich ontwikkeld van simpele volksdeuntjes voor het laatste nieuws tot emotierijke muziek waarin de invloeden van iedere generatie een weerklank hebben gevonden. Kees Wieringa voegt een dimensie toe aan de tangomuziek door invloeden van het vroegere en huidige leven een plaats te geven. Dit leidt tot een prachtige vermenging van oude traditie en moderne muziek. ^

Zorro is tot stand gekomen met steun van Gemeente Alkmaar en Prins Bernhard Cultuurfonds Noord Holland

 

Kees Wieringa

Kees Wieringa is bekend geworden met repetitieve muziek van Simeon ten Holt en Steve Reich. De repetitieve muziek zal in deze nieuwe compositie een belangrijke plaats innemen. Het instrumentarium zal naast de bandoneón bestaan uit piano, cello en electronische muziek. De electronische laag zal bestaan uit een geluidsdecor waartegen de instrumenten zich profileren.
De tango is nog weinig gebruikt in de hedendaagse luistermuziek. Het dwingende karakter van de bandoneón en de typerende ritmes en vormgebruik maken het de hedendaagse componist niet gemakkelijk.
Toch ziet Kees Wieringa het als een uitdaging een geheel nieuwe compositievorm te maken waarbij de tango de inspiratiebron is.
In de hedendaagse muziek zijn vele vele nieuwe stijlen ontstaan. Een bepaald idee wordt doorgevoerd in een bestaande stijl en er ontstaat iets nieuws en krijgt een naam. Kees Wieringa is al langer bezig met cross-over muziek. Zo heeft hij tijdens de grote overzichtstentoonstellingen rond Theo van Doesburg muziek langs een driedimensionaal parcours gestuurd door de zalen van Kröller Müller Museum en het Centraal Museum. Het doel was de luisteraar een nieuwe ruimte in zijn verbeelding te laten ervaren die fundamenteel verschilt van de werkelijkheid. Ook heeft hij muziek voor film en theater gemaakt. Kees Wieringa is bekend geworden met muziek van Simeon ten Holt (Canto Ostinato). Onlangs is een grote compositie (‘BAG’) van hem in première gegaan die met pasen 2006 op cd zal verschijnen. Daarnaast is hij radio- en televisiemaker en pianist in modern en klassiek repertoire. ^

 

Tangofestival Tango á la Carte

28 juni t/m 2 juli 2006

Stichting Tango Art organiseert, na
het succes van vorig jaar, opnieuw een fantastisch tangofestival in Alkmaar. Inmiddels is het programma bekend gemaakt en de kaartverkoop gestart. Het festival is niet alleen bedoeld voor fervente tango liefhebbers, maar ook voor hen die voor het eerst met de tango willen kennismaken.
De aftrap wordt gegeven met de tangofilm “In de greep van de tango” en de wereldpremière van de experimentele videofilm “Recoleta” in Provadja op woensdag 28 mei. Daarna volgen vanaf vrijdag 30 juni drie dagen tangofeest en -cultuur in de voormalige kaasfabriek Kunsteyssen aan de Kanaalkade 65-66 en op zondagmiddag buiten op het Canadaplein en op het Waagplein.
Met concerten door bekende tango-orkesten, waaronder Carel Kraayenhof y su Sexteto Canyengue, workshops tangodansen, fotografie en zelf tangomuziek maken, dansdemon straties, lezingen en een expositie met tango gerelateerde schilderijen wordt de tango tijdens dit festival in al haar facetten beleefd. ^

 

links

www.dofoundation.com

http://www.tangoalacarte.nl/

VPRO/avonden

radioprogramma

Colombia

 

Canto Ostinato solo

Kees Wieringa

 

itunes

Kees Wieringa & Polo De Haas, Pianos - Canto Ostinato (Simeon Ten Holt)

Andere Tijden - televisie 9-10-2008

RontgenIn Andere Tijden uitgebreid gebruik van archiefbeelden en speciaal voor deze uitzending liet het programma twee werken van componist Julius Röntgen voor de folkloristische 'Lentefilm' door pianist Kees Wieringa uitvoeren.

Andere Tijden, 9 oktober, Nederland 2, 21.25 uur

 

Kees Wieringa componeert een opera

een groot muziektheaterwerk over Cornelis Drebbel
premiere juli 2008 Karavaan Noord Holland

zie ook:

NHD(klik)

radiointerview Tros Nieuwsshow

 

Canto Ostinato weer te koop!

de legendarische uitvoering van Kees Wieringa en Polo de Haas

zie Do records 012

Canto Ostinato

Cantina@vpro

Gastheer: Gijs Groenteman
Kees Wieringa, pianist
dinsdag 13 november 2007 12:02

Radio 6 - luister online

 

Religieuze Beleving

Kees Wieringa speelt John Cage 4'33''
Religieuze Beleving 10 november 2007 Doopsgezinde gemeente 452, Singel, Amsterdam

.....

 

Nederlandse Dansdagen 2007

Mosa Trajectum (première) van Harry de Wit/ Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht
Vorig jaar werd de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht toegekend aan componist Harry de Wit vanwege zijn grote bijdrage aan de dans en zijn niet aflatende zoektocht naar de verbanden tussen muziek, beeldende kunst en theater. In ‘Mosa Trajectum’ zal hij al deze elementen tot een confrontatie doen komen door middel van muziek, geluid en natuurlijk dans. M.m.v. Harry de Wit, Kees Wieringa, Ton Lutgerink, Michael Schumacher, Peggy Olislaegers, André Joosten en Jannes Noorman.

..

 

The Body of Your Dreams

klik op foto voor video met Jacob ter Veldhuis

 

Boulevard Volksorkest

zie: De Opening

Kees Wieringa schreef de openingscompositie voor het Theaterfestival Boulevard.
Musici uit alle geledingen zijn welkom.
Kees Wieringa maakte een compositie voor de Boulevard.

Hoge en lage kunst bij elkaar brengen. De Nederlandse componist en pianist Kees Wieringa wil niets liever. Op vrijdag 4 augustus in de namiddag trapt hij het Theaterfestival Boulevard af met het speciaal geschreven ’De Opening’ voor een groot volksorkest.
Muziekkorpsen, fanfares en muziekscholen worden van tevoren op de hoogte gebracht, want Wieringa heeft veel musici nodig voor zijn project.

Kees Wieringa
„Ik zoek musici van allerlei niveaus. Van amateur tot professional. Het stuk dat ik heb geschreven kan door iedereen worden uitgevoerd. De compositie is geschreven voor blazers en slagwerkers. Maar als er een gemotiveerde keyboardspeler langskomt, mag hij of zij ook meedoen. De hele Parade moet straks vol staan met liefst meer dan honderd musici.“ ^

 

www.festivalboulevard.nl

 

Pianist Wieringa geeft cd's weg

NL